20 yıl sonra dolar ve Euro aynı seviyeye geldi. yurt dışı ödemelerde dolar ile ağırlıklı borçlanan Türkiye’nin ödeme dengesi riske girebilir.
Türkiye’nin genel ihracatı euro olarak yaparken borç ödemelerinin büyük kısmı dolar ile yapması piyasalarda farklı bir dönemin başlangıcı olabilir.
borç ve alacak dengesinde döviz kurlarının dengelenmesi ve aynı fiyat yapısında bir araya gelmesi reel piyasalarda dolar fiyatının yükselmesini devam ettirecek mi sorusu gündeme geldi.
Abd nin para birimini dünyada güçlendirmesi ile euro karşısında değer kazanma ivmesi devam ediyor.
Uzmanlar Avrupa’da işlerin daha da kötüleşebileceği bir senaryoda paritede şu anki seviyesinden yüzde 5 daha kayıp bekliyor. Avrupa resesyona ABD’den daha yakın duruyor. Avrupa ekonomisinde yaşanan bu kötüleşmede Rusya-Ukrayna savaşı öne çıkıyor. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla, enerji fiyatlarında yaşanan büyük artış Avrupa Birliği’ni oldukça olumsuz etkiledi.
Merkez bankasının ödeme tablosunun dolar endeksli olması ve içeride uygulanan kkm uygulaması doların ateşini düşürmesi beklenirken dahada yukarı çıkmasını sağladı.
Şimdi başta kuyum sektörü olmak üzere dışarıdan mal alımı yapan ihracat firmalar için zor günlerin habercisi olabilir.